Get Adobe Flash player
2018. július 17. kedd, Endre, Elek

A Szent István tér akkor válik Dabas város főterévé, ha pezsgő élete vonzza az embereket. Városunk népességének növekedéséhez elengedhetetlen, hogy több és színvonalasabb szolgáltatást nyújtson. Ennek legfontosabb helyszíne a megújuló városközpont lesz. A Szent István tér főtérré alakításával méltó helyszínt kapnak a városi rendezvények is. Ehhez meg kell növelni a területet, a közlekedést új gyűjtőútra kell terelni. A munka több részből áll.

Először is szükség van a tér megnövelésére a szakorvosi rendelő előtti területtel. Az itteni forgalmat új gyűjtőútra kell terelni. A közlekedési feltételeken javítani fog az új elkerülő út, és a kiszélesített Vörösmarty út, valamint a Szent István út csomópontjainak rendezése, és a Szabadság úti vasúti átjáró forgalomtechnikai rendezése is.

A főtéren kialakuló életet szolgálja a forgalomcsillapító zóna, ami lehetőséget ad arra, hogy Bartók Béla utat nagyobb rendezvények alkalmával, vagy hétvégenként a gyalogosok is birtokba vegyék. Ezért készül a vegyes forgalmú út a Bartók Béla út  Iskola utca és Semmelweis utca közti szakaszán.

A forgalomcsillapítás eszköze az is, hogy a Bartók Béla utat ezen a szakaszon kiemelik a Szent István tér burkolati szintjére, azzal megegyező díszburkolatot és növényzetet kap.  Kiszélesedik a járda, megújul az útburkolat is. Az épületek előtti, ma még elhanyagolt keskeny zöldsávot is rendezik.  Ahol lehetőség van rá, további parkolókat építenek ki.

A Bartók Béla út mindkét oldalára fákat telepítenek, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok számára is kellemes környezetet teremtsenek. A helyben honos fajokból nemesített, várostűrő fasor a nyári hónapokban kellemes árnyat nyújt majd, és egységessé teszi az utcaképet. A meglévő, értékes fákat megmentik, és csak azok kerülnek kivágásra, amelyeket az építési munkák közvetlenül érintenek.

Megújul az egész tér: korszerűsödik a közvilágítás, a légvezetékes hálózatot földkábelesre cserélik, a lámpatesteket pedig acélkandeláberekre, amelyekben energiatakarékosak a világítótestek. A Szent István téren kialakítandó új térelem nyáron szökúkűtként működik, télen pedig különleges fényelemekkel gyönyörködteti a városlakókat. A főtér a környezet stílusához illeszkedő utcabútorokkal, pihenőhelyekkel, padokkal, kerékpártárolókkal, információs táblákkal és ivókúttal nyer el rangos, városi formáját.4 hozzászólás “A Főtér és a Bartók Béla út” bejegyzésre

 • Balog Ádám:

  A rendelőintézet bővítésének esztétikai minősége nem méltó ahhoz, hogy a főtér épülete legyen! (A látványtervekről ezt olvasom le félig-meddig építészként.) Egy olyan lepényszerű tömegre magastetőt emelni, mint az SZTK, a meglévő épület totális félreértésére utal. Ezt már sokszor leírtam, de választ még soha nem kaptam. Nem lehetett volna ezt egy kulturáltabban? Ez az egész beruházás Achilles-sarka!

  • Városfejlesztő Társaság:

   Tisztelt Balog Ádám Úr!

   A Dabasi Dr. Halász Géza Szakorvosi Rendelőintézet bővítésével és felújításával kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatom:

   A beruházás nem része a városközpont fejlesztés projektnek, külön pályázati forrás támogatásával valósul meg.
   A pályázat benyújtása 2008. márciusában történt, a pályázati dokumentáció részeként az engedélyezési tervet is be kellett nyújtani. Az épület áttervezésére a megvalósítás során már nincs lehetőség.
   A terveket az épület eredeti tervezője készítette.
   A tetőtér kialakításának, beépítésének kettős funkciója van: egyrészt az épület bővítését teszi lehetővé, másrészt a lapostető folyamatos beázása miatti problémákat megoldja.
   A beruházás keretében az épület ~ 2000 m2 területtel bővül.

 • Balog Ádám:

  “a lapostető folyamatos beázása miatti problémákat megoldja” … ez továbbra is lapostető marad (csak magastetőnek van álcázva, de mai viszonyok között, jó kivitelezéssel, a lapostetőt is meg lehet csinálni, úgy hogy az ne ázzon be)…lehetett volna tovább építeni lapostetős formában is, és akkor ugyanolyan kiváló épület lehetett volna, mint a földhivatal-bíróság (ahol a felújítás tervezői megértették a régi épület gondolatát). A gimnáziumon például elhiszem a magastetőt, ott van helye…de az sztk-n tervezési hibának látom. A tervezőt meg lehetne kérni, hogy mondja el az érveit a döntése mellett? Ez különösen érdekes helyzet, hiszen a saját épületét kellett újrafogalmaznia…Köszönöm.

 • talan yanak:

  lesz* az egész felújítást ez csak azért kellet mert így lehet lopni lóvét ezt mindenki tudja!!
  nem kell ide harangtorony hanem a város adósságát kellene rendezni abból a pénzből minek ez a sétálóutca nem Monte-Carlo hanem DABAS itt a dolgozó emberek jövés menését nehezít
  ha már ilyen nagy egyeztetést hirdetett a fidesz meg orbán akkor itt is ki kellet volna kérni a nép véleményét hogy teljesen adósítsuk-e el a várost vagy maródjon a meglévő adósság !!
  gondolom ez nem lesz közzétéve

Itt lehet hozzászólni: