Get Adobe Flash player
2018. július 17. kedd, Endre, Elek

a Városi Bíróság (azon belül az Ügyészség), a Területi Földhivatal, a Táncsics Mihály Gimnázium épülete

Az új főtér akkor válik rendezetté, ha meghatározó épületei, a térre néző városi intézmények is egységes képet mutatnak. Ha homlokzatuk tiszta, és környezetük is ápolt. Ezért fontos az épületek külső felújítása, korszerűsítése.

A Városi Bíróság és a Területi Földhivatal falai öntött betonból készültek, ablakaik egyesített szárnyúak, a külső ajtók pedig alumínium- és üvegszerkezetűek. Ezek mára teljesen elavultak, sem az esztétikai igényeknek, sem a gazdaságos üzemeltetés kitételeinek nem felelnek meg. Ezért indokolt, hogy az épületek külső felújításával együtt elvégezzék a két intézmény homlokzatának hőszigetelését és a nyílászárók cseréjét is.

Mivel ezek az épületek alapvetően meghatározzák a városközpont új építészeti arculatát, ezért a korszerűsítéssel együtt megoldják azt is, hogy a bírósági épület homlokzatának szigorú rendjét, feszes ritmusát új burkolatok enyhítsék.

A Táncsics Mihály Gimnázium több épülettömbből áll, ezek eltérő műszaki állapotot képviselnek. A hetvenes években épült részek kifejezetten gyenge színvonalúak, a kilencvenes években emelt Berkenye utca felöli épületrész is csak kielégítő műszaki állapotban van. A régebbi épületszárnyak nem betonból, hanem téglából készültek, de itt is cserére várnak az egyesített szárnyú ablakok, amelyeket korszerű nyílászárókkal váltanak fel.

A felújítás során a gimnáziumnak csak a Bartók Béla úttal párhuzamos, két emelet magas homlokzata szépül meg, aminek a városkép szempontjából a legnagyobb a jelentősége. A munkálatok során elvégzik a homlokzat hőszigetelését is. Ennek nemcsak esztétikai értéke van, hanem gazdaságossági is, mivel a korszerűsítés után jelentősen csökken majd az iskola üzemeltetési költsége.

A felújítás pest Megye Önkormányzatával konzorciumban történik, a ránk váró feladat a homlokzat felújítása.


Itt lehet hozzászólni: