Get Adobe Flash player
2017. október 22. , Előd

Dabas legrégebbi, országos műemléki védettséget élvező épülete az Úri Kaszinó, ma Kossuth Művelődési Központ. Az épületben egykor nagy élet folyt, itt éltek társadalmi életet a környék birtokosai. Megyebálokat rendeztek, melyeket az ország más területeiről is szívesen látogattak.

A földszintes, klasszicista stílusú épület a Széchenyi-féle kaszinómozgalom idején, 1825 és 1836 között épült. Dabas város építészeti értékét többek között a klasszicista kúriák máshol nem tapasztalható sokasága jelenti, ezekből az egyik legszebb az Úri Kaszinó.

Napjainkban ez az épület tölti be a városunk művelődési házának szerepét, és ez változatlanul így marad a rekonstrukció után is. A teljes körű felújítás nem része a jelenlegi városfejlesztési programnak, a legfontosabb munkálatokra azonban sor kerül. Azért, mert az Úri Kaszinónak fontos szerepe van a városkép kialakítása szempontjából, és mert a városlakók számára is meghatározó jelentőséggel bír. Az előtte lévő tér jelentős városi találkozási pont.

Az épület alapos felújítására először az 1980-as években, majd az ezredfordulón került sor, és az 2006-tól folytatódott. Műszaki állapota azonban mára nagyon leromlott. A mostani programnak megfelelően sor kerül a tetőfedés cseréjére, és kijavítják a fedélszéket is.


Itt lehet hozzászólni: