Get Adobe Flash player
2018. július 17. kedd, Endre, Elek

Dabas legrégebbi, országos műemléki védettséget élvező épülete az Úri Kaszinó, ma Kossuth Művelődési Központ. Az épületben egykor nagy élet folyt, itt éltek társadalmi életet a környék birtokosai. Megyebálokat rendeztek, melyeket az ország más területeiről is szívesen látogattak.

A földszintes, klasszicista stílusú épület a Széchenyi-féle kaszinómozgalom idején, 1825 és 1836 között épült. Dabas város építészeti értékét többek között a klasszicista kúriák máshol nem tapasztalható sokasága jelenti, ezekből az egyik legszebb az Úri Kaszinó.

Napjainkban ez az épület tölti be a városunk művelődési házának szerepét, és ez változatlanul így marad a rekonstrukció után is. A teljes körű felújítás nem része a jelenlegi városfejlesztési programnak, a legfontosabb munkálatokra azonban sor kerül. Azért, mert az Úri Kaszinónak fontos szerepe van a városkép kialakítása szempontjából, és mert a városlakók számára is meghatározó jelentőséggel bír. Az előtte lévő tér jelentős városi találkozási pont.

Az épület alapos felújítására először az 1980-as években, majd az ezredfordulón került sor, és az 2006-tól folytatódott. Műszaki állapota azonban mára nagyon leromlott. A mostani programnak megfelelően sor kerül a tetőfedés cseréjére, és kijavítják a fedélszéket is.


Itt lehet hozzászólni: